Rezervujte si u nás stôl

Vyberte si pobočku

Články

  • Články
  • Haart – tradícia z Mosely, ktorá siaha do 14. storočia
arrowSpäť na všetky články

28. augusta 2017

Haart – tradícia z Mosely, ktorá siaha do 14. storočia

Rizling z Mosely je pojem. Tradícia pestovania viniča v tejto oblasti tu spadá až do rímskych čias – za Impéria a neskôr aj v stredoveku sa víno pilo z hygienických dôvodov: bolo čistejšie (a teda zdravšie) ako voda. Rieka umožňovala dopravu vína, ktoré bolo oddávna komoditou. Táto oblasť dodnes dýcha stredovekom, ocitnete sa v časopriestore, v ktorom slovo „vinárska tradícia“ dostáva iný rozmer, kde rodinná tradícia vinárstva siaha neraz do 14. storočia a kde na pleciach nesú vinári ťarchu 21. generácie vinárskeho rodu.

Mosela (po francúzsky Moselle) je čo sa týka objemu produkcie medzi nemeckými vinárskymi regiónmi až na treťom mieste, ale rozhodne je na prvom, čo sa týka prestíže.

Strmé, až závratne strmé úbočia (60 – 70°) vyžadujú výlučne manuálnu prácu. Vinič tu rastie doslova na kameňoch – pôda je tvorená a pokrytá bridlicou. Kameň akumuluje teplo a napomáha dozrievaniu hrozna. Meandre rieky Mosely vytvárajú zasa dostatok príležitostí pre vhodnú, čo najjužnejšiu expozíciu vinohradov. Samotná rieka odráža slnečné svetlo a prispieva k jedinečnej mikroklíme. Naozaj iba súhra týchto prírodných zvláštností umožňuje pestovanie viniča v tak severne situovanom regióne. Rizling rýnsky – kľúčová odroda – je tu zberaný na rozličných stupňoch zrelosti. Ku aromaticky bohatému štýlu vín prispieva aj výskyt ušľachtilej plesne Botrytis cinerea. Škála vín z jednej odrody je preto veľmi pestrá: od suchého vína cez neskorý zber, hrozienkový výber až po neskorý zber.

Rodina Haart zrejme patrí k najstarším vinárskym rodom v regióne Mosely. Kameň zo starej stavby vinárstva na sebe nesie dátum 1337… teda tradícia sa začala písať kdesi pred týmto rokom. Možno dávno pred ním, veď len pár krokov od súčasnej budovy vinárstva bol odkrytý preš na hrozno z rímskych čias…

Dedinka Piesport je stelesnením prívlastku „malebný“. Z vinárstva situovaného v tesnej blízkosti rieky Mosely možno aj celý deň pozorovať lode, hneď za vinárstvom sa nachádza povestný kopec Goldtropfchen – jeden z najslnečnejších svahov v oblasti, z ktorého pochádzajú tzv. „zlaté kvapky“ rizlingu.

Degustácia u Haart je štýlová a profesionálna, Johannes Haart je spoľahlivým sprievodcom po rozličných štýloch, ktoré dokáže rizling obsiahnuť. Precíznosť, presnosť, geometrická precíznosť a zmysel pre detail. Čisté geometrické tvary typické pre moderný dizajn degustačnej miestnosti sú akosi príznačné aj pre Haartovské rizlingy. Väčšina produkcie vinárstva predstavuje suchší štýl moselských rizlingov.

Napriek tomu, že ide o významné vinárstvo, čo sa týka plochy vinohradov (9 ha) patrí vinárstvo Haart k tým menším, ročne produkuje cca 60 000 fliaš výnimočných rizlingov, ktoré – ak si nedáte pozor – sa vám dostanú priamo do srdca. Jednoducho Haart to Heart…

V prevádzkach CORK pre vás v tomto momente ponúkame:

Haart to Heart Riesling 2016
Mosel Riesling 2015
Goldtröpfchen Grosses Gewächs 2015
Ohlisberger Grosses Gewächs 2014
Goldtröpfchen Spätlese 2015
Ohlisberger Auslese 2015
Ohlisberger Spätlese 2007