Rezervujte si u nás stôl

Vyberte si pobočku

Články

  • Články
  • Vínne novinky od Jean-Luc Paul Aegerter priamo z Burgundska
arrowSpäť na všetky články

24. januára 2018

Vínne novinky od Jean-Luc Paul Aegerter priamo z Burgundska

Jednou z najznámejších vinárskych oblastí Francúzska je nepochybne Burgundsko. Prvé vinice tu svoju históriu píšu už od čias Rímskej ríše a dodnes majú na mape vinárskych oblastí dôležité miesto. Vo svete sú známe najmä vďaka odrodám Chardonnay a Pinot Noir. Našu vínnu kartu sme sa rozhodli rozšíriť o trojicu nových vín z vinárstva Jean-Luc & Paul Aegerter z mesta Nuits-Saint-Georges, priamo zo srdca tejto oblasti. Veríme, že vás svojou výnimočnou chuťou a jedinečnosťou príjemne prekvapia.

Belle Canaille a Pernand-Vergelesses

Ponuka červených vín v Corku sa rozšíri o dve francúzske novinky – Belle Canaille a Pernand-Vergelesses. Belle Canaille – Pinot Noir z apelácie Hautes-Côtes de Nuits je príznačný tmavo rubínovou farbou a ovocnou arómou. Tá v sebe ukrýva vôňu malín, čerešní, sladkého drievka a jemný dotyk fialiek. Vyznačuje sa tiež plným telom a skvele vyváženými tanínmi. Pre fanúšikov červeného vína je degustácia Belle Canaille skutočným pôžitkom.

Vínnu kartu doplní aj Pernand-Vergelesses – Pinot Noir z Premier Cru oblasti, ktorý ponúka purpurovú farbu so svetlo-fialovými odleskami. Má jednoducho rozpoznateľnú arómu ovocia, hlavne černíc a čiernych ríbezlí. Bonusom je plné telo so skvele vyváženými kyselinami a elegantnou textúrou.

Obe z týchto francúzskych noviniek sú vhodné ku viacerým typom pokrmov. Najlepšiu kombináciu tvoria s pečeným mäsom výraznejšej chuti, s teľacím mäsom, jahňacinou alebo grilovaným bravčovým. Vhodným doplnkom sú však aj chuťovo výraznejšie tvrdé syry.

 

Vielles Vignes

Nováčik v ponuke bielych vín – Vieilles Vignes z AOC Chablis – sa prezentuje netradičnou chuťou, ktorú zvýrazňuje dotyk kresadla, mentolu a agátu. Zrením toto víno získava štipku pikantnosti a zlatý odtieň. Uchovávanie sa odporúča na obdobie 4 až 10 rokov. Jeho žiarivá svetlo-zlatá farba pripomína farebné tóny zeleného jablka, citrónu a limetky. Wine Advocate ohodnotil Vieilles Vignes AOC Chablis na 90 bodov. Je výborným doplnkom k morským plodom, šalátom z čerstvej zeleniny alebo rybám.

Trojica nových vín Jean-Luc & Paul Aegerter je dostupná v našich Cork Wine Baroch, či už na priamu konzumáciu alebo na voľný predaj.

Spríjemnite si svoj večer alebo darujte kvalitné francúzske víno niekomu, na kom vám záleží. Novinkami z Burgundska potešíte aj tie najvycibrenejšie chuťové poháriky milovníkov vína.