Rezervujte si u nás stôl

Vyberte si pobočku

Články

  • Články
  • Ruggeri – rodinná tradícia, ktorá zrodila prémiové Prosecco
arrowSpäť na všetky články

24. augusta 2017

Ruggeri – rodinná tradícia, ktorá zrodila prémiové Prosecco

Vinárstvo RUGGERI založil v roku 1950 Giustino Bisol. Príbeh rodiny a jej vinárskych tradícií však siaha hlboko do minulosti: miesto nazvané „Case Bisoi“ (Dom rodiny Bisol) možno nájsť na najstarších mapách oblasti, a to priamo v jej srdci, v Cartizze (kedysi nazývanom aj “Chartice” či “Gardizze”). Podľa historickej dokumentácie práve tu rodina Bisol kultivovala vinič po mnoho storočí.

V priebehu 19. storočia sa Eliseo Bisol venoval destilovaniu. Okolo roku 1920 jeho syn Luigi Bisol, enológ, vystaval vinárstvo v Montebelluna. V roku 1950 zasa jeho syn (Giustino Bisol) posunul vývoj o krok vopred a presunul vinárstvo do nových priestorov v San Stefano di Valdobbiadene. Dôraz bol odvtedy položený na produkciu šumivého Prosecca Superiore à Cartizze.

Dnes vedú vinárstvo dve posledné generácie: Paolo Bisolo a jeho deti Giustino a Isabella. V 90. rokoch 20. storočia bolo vinárstvo zmodernizované, a tak je dnes schopné spracovať až 3000 ton hrozna, ktoré prichádza s každou úrodou.

Mozaika vinohradov, ktoré sú základom produkcie vinárstva Ruggeri, je prekvapivá svojou kvalitou. Veľa z top vinohradov sa nachádza v historickej oblasti San Pietro di Barbozza. Napríklad Santo Stefano a Saccol boli vždy uznávané za svoju produkciu top hrozna. Ruggeri vlastní aj malý vinohrad na legendárnom kopci Cartizze. Okrem bielej odrody Glera, ktorá je základom výroby šumivých vín v oblasti (jej historický názov je „Prosecco“), pestuje Ruggeri aj Pinot Grigio a starobylú modrú autochtónnu (lokálnu) odrodu Recantina.

Proseccu Superiore od vinárstva Ruggeri sa dostalo v posledných rokoch veľkého uznania od medzinárodných aj domácich vinárskych kritikov. Ruggeri patrí medzi lídrov vo svete prémiového Prosecca.

Vína s etiketou Ruggeri patria k najviac obľúbeným (a najobjednávanejším) v prevádzkach CORK. Odporúčame vám vyskúšať napríklad „najlepšie šumivé víno roka 2017“ podľa hodnotenia renomovaného magazínu GAMBERO ROSSO – Ruggeri Giustino B., D.O.C.G. Extra Dry 2015. Pomenované podľa zakladateľa rodu a vinárskej tradície Ruggeri. Výrazný tón bielych kvetov (jazmín), bieleho aj exotického ovocia a osviežujúci dotyk citrusov v koncovke.