Rezervujte si u nás stôl

Vyberte si pobočku

Články

  • Články
  • Marisco Vineyards. Staňte sa aj vy objaviteľom Nového Sveta.
arrowSpäť na všetky články

31. augusta 2017

Marisco Vineyards. Staňte sa aj vy objaviteľom Nového Sveta.

Viaceré odrody, ktoré boli notoricky známe zo „starého“ sveta (z tradičných vinárskych regiónov) našli svoj nový život (alebo druhú šancu?) v regiónoch ďaleko ďaleko od Európy.

Success-story oblasti Marlborough, tohto kúska Nového vinárskeho sveta, trvá už dobrých 30 rokov a je spojená predovšetkým s odrodou Sauvignon Blanc. Rovnaký čas stále trvá aj „napätie“ medzi výrazným ovocno-exotickým charakterom „kiwi“ sauvignonov z Marlborough voči pokojnejším, hlbším a introvertnejším príbuzným – Sauvignonom Blanc z údolia Loiry, z klasických oblastí ako Sancerre či Pouilly Fumé. Akoby to bol súboj medzi „mineralitou“ a ovocnosťou.

Marisco Vineyards, rodinné vinárstvo, ktoré našlo svoj domov v regióne Marlborough na Novom Zélande, produkuje vína od roku 1983 – samozrejme so zameraním sa na miestnu hviezdu: Sauvignon Blanc. Brent Marris je talentovaný vinár a okrem Sauvignonu dáva vyniknúť aj odrodovým arómam Chardonnay, Pinot Grigio a Pinot Noir.

The Ned Sauvignon Blanc je odkazom na najvyšší vrch v pohorí Wither Hills a ikonický symbol Marlborough. Rad King´s Series a Sauvignon Blanc The King´s Favour vznikol z legendami opradenej histórie rodiny MARRIS a jej peripetií s anglickými panovníkmi: William de Marisco bol vraj jedným z 35 nelegitímnych potomkov anglického kráľa Henricha I. v 12. storočí.

V Marisco Vineyards však nie sú zahľadení len do minulosti: toto vinárstvo žije v reálnom čase a hľadí smerom do budúcnosti. Jej súčasťou je aj príroda, ktorej ochranu a spätosť s ňou si vinárstvo plne uvedomuje. Súčasťou života vinárstva je tak aj párik endemických sokolov, ktoré oplácajú dobré dobrým a v čase dozrievania odháňajú škodcov od dozrievajúcich strapcov hrozna.

Staňte sa aj vy objaviteľmi Nového Sveta a vyskúšajte v prevádzkach CORK novozélandské voňavé a iskrivé Sauvignony Blanc – The Ned Sauvignon Blanc 2016 alebo The King´s Favour Sauvignon Blanc 2016.