Rezervujte si u nás stôl

Vyberte si pobočku

Články

  • Články
  • Maison René Geoffroy. Ultimátne „šampáňo“.
arrowSpäť na všetky články

2. septembra 2017

Maison René Geoffroy. Ultimátne „šampáňo“.

Každý z nás už pil víno z kategórie šumivých (sparkling). Mnohí z nás už pili pravé šampanské. Ale iba niekto z nás ochutnal šampanské, ktoré sa stalo definíciou kategórie samej osebe.

Korene rodiny Geoffroy sa datujú až do 17. storočia do mestečka Cumières v srdci údolia rieky Marny. Tých niekoľko akrov vinohradov, ktoré ich predkovia z generácie na generáciu obrábali a kultivovali vedie až k dnešným prémiovým šampanským.

Na začiatku 50. rokov 20. storočia sa Roger a Julienne Geoffroyovci rozhodli začať s vinárstvom aj profesionálne… a zrodila sa značka Roger Geoffroy. Následne syn René Geoffroy, milovník vína a miestneho kraja, v rodinnom biznise nastúpil na miesto svojho otca, ktorý predčasne tragicky zomrel. Spolu so svojou ženou Bernadette, pripravili nové vína a dali značke dôležitý impulz k životu. Na konci 80. rokov 20. storočia sa k rodinnej značke pripojil Jean-Baptiste. Vyštudovaný vinár spolu so svojím otcom a otcovým bratrancom Pierrotom dotiahli „geoffroyovské“ výrobné postupy do dokonalosti. V roku 2008 Jean-Baptiste a jeho manželka Karine presídlili vinárstvo do Aÿ, do pôsobivej budovy z konca 19. storočia.

Dnes obhospodarujú 14 ha viníc v malebne zvlnenom okolí mestečiek Damery, Hautvillers, Fleury-la-Rivière a predovšetkým v okolí Cumières. Táto malá dedinka s označením „premier cru“ je vtesnaná medzi tok rieky Marny a impozantné juhovýchodné svahy. Vo viniciach Maison Geoffroy nájdeme 3 „šampanské“ odrody – (24% plochy zaberá Chardonnay, 34% Pinot Meunier a 42% je obsadených odrodou Pinot Noir). Predovšetkým vinice v okolí Cumières pri pohľade z vtáčej perspektívy tvoria akúsi mozaiku menších pozemkov roztrúsených po okolitých svahoch, a tak vinárstvo aj môže naplno využívať ich mikroklimatické rozdiely a špecifiká.

V centre záujmu rodiny Geoffroy je pôda. Starajú sa o ňu spôsobom, ktorý myslí na budúcnosť. Tvrdia, že hlavným zmyslom ich práce je uchovať a podporiť prirodzené cykly pôdy. Vždy sa snažili minimalizovať svoje intervencie do pôdy… len oranie a prekyprovanie, nepoužívajú žiadne herbicídy, rôzne druhy tráv nechávajú vo vinohrade voľne rásť a používajú len prirodzené hnojivo. Tvrdia, že len bobule takto ošetrovaného viniča dokážu preniesť „dušu terroiru“ priamo do srdca vína. Geoffroyovci vinič zberajú a triedia výhradne ručne, prešujú na tradičnom lise Coquard, následne zber kvasí v kadiach a dozrieva v 600-litrových dubových sudoch.

V prípade rodiny Geoffroy je naozaj ešte dôležitejším než čo robia, to čo nikdy nerobia…

Podľa Jeana-Baptistu Geoffroya dom Geoffroy už tri generácie systematicky vynecháva malolaktickú fermentáciu (až na prípady, kým sa neobjaví spontánne sama). Proces, ktorým sa premieňa kyselina jablčná na jemnejšiu kyselinu mliečnu (a zvyšuje pH macerátu), tak neovplyvňuje chuť vína. Práve v oblasti Cumières je kyslosť bobúľ nižšia než v iných oblastiach Champagne… A keď vám priamo príroda dáva peknú, prirodzenú kyslosť, je dobré ju zachovať bez ďalšieho zasahovania.

Taktiež nezvyčajné, ale stále viac v móde je geoffroyovské vynechávanie „dosage“. Žiadny cukor navyše! Všetky ich bublinky sú teda EXTRA BRUT, čo znamená 6 a menej gramov zvyškového cukru v litri finálneho vína. Ich šampane sú tak výnimočne živé, intenzívne a na jazyku doslova iskrivé.

Ružové šampanské predstavuje priemerne iba 8% celkovej produkcie z oblasti Champagne… no u Maison Geoffroy predstavuje až takmer 20% ich ročnej produkcie. Vytvára svoje rosé za použitia metódy „rosé de saignée“ – spoločného macerovania bielych a modrých odrôd (pričom väčšina vinárstiev mieša biele a červené odrody). Počnúc ročníkom 2008 začali (najprv skusmo) priamo macerovať Pinot Noir a Chardonnay spoločne. René Geoffroy na to so šarmom sebe vlastným odpovedá: „Napadlo mi, že to ešte nikto predo mnou neskúsil!“. A práve toto novátorstvo je esenciou úspechu vinárstva René Geoffroy Champagne.

Pozdvihnime teda naše čaše…