Rezervujte si u nás stôl

Vyberte si pobočku

Články

  • Články
  • Lis Neris – výnimočné vinárstvo z regiónu Friuli
arrowSpäť na všetky články

24. augusta 2017

Lis Neris – výnimočné vinárstvo z regiónu Friuli

Friuli – región na pomedzí Talianska a Slovinska je vystavený naraz vplyvu vzdušného prúdenia od Jadranského mora a z Álp.

Vinárstvo Lis Neris sa nachádza v srdci vyhlásenej vinárskej oblasti Friuli, v obci San Lorenzo medzi hranicami so Slovinskom na severe a pravým brehom rieky Isonzo, podľa ktorej bola pomenovaná miestna denominácia. Vinice sa nachádzajú na náhornom plató, ktoré bolo vytvorené ľadovcom, ktorý po roztopení zanechal tri až päť-metrovú usadeninu štrku, kamenia a minerálov, na ktorej je len tenká vrstva pôdy.

V letnom období je oblasť ochladzovaná studenými vetrami z hôr na severe a v zime temperuje jej miernu klímu iba 20 km vzdialené Jadranské more. Takéto podmienky zaručujú pomalé dozrievanie hrozna s dobrou rovnováhou, bohatou chuťou a vôňou.

Lis Neris je rodinné vinárstvo, ktoré dnes vedie Alvaro Pecoraro. Je už 4. generáciou vinárov. Od začiatku 90. rokov minulého storočia Alvaro presadzuje nový štýl práce vo vinici a v pivnici s cieľom dosiahnutia maximálnej kvality bielych vín, ktoré dokážu najlepšie vyjadriť charakter miestneho terroiru. Výrazne skvalitnil vedenie viniča, vysadil nové vinice a etabloval nezameniteľný štýl vín Lis Neris, ktoré dnes patria medzi špičku bielych vín Talianska. Nie nadarmo je Lis Neris vo Friuli považované za kráľa odrody Pinot Grigio.

„Želám si, aby všetci ľudia, ktorí pijú či ponúkajú naše vína, z nich mali rovnakú radosť ako ja, keď ich vytváram.“ hovorí Alvaro Pecoraro.