Rezervujte si u nás stôl

Vyberte si pobočku

Články

  • Články
  • C. H. BERRES – Rizlingy, do ktorých je ľahké sa zamilovať
arrowSpäť na všetky články

28. augusta 2017

C. H. BERRES – Rizlingy, do ktorých je ľahké sa zamilovať

Byť 21. generáciou vinárskeho rodu isto nie je jednoduché. Markus Berres sa tejto úlohy zhostil so cťou. Vinárstvo C. H. Berres je situované v starobylom Ürzigu. Rod zažil za storočia svojej existencie výšky aj pády. Delenia majetku, dedičské spory a iné peripetie ho však nezlomili, i keď prišli o užívanie svojho dielu na mýtickej parcele Prälat. Markus sa snaží dostať meno Berres opätovne do povedomia a tvoriť moderné a predsa typické vína z oblasti.

Markus je hrdý na to, že väčšina práce v ich vinohradoch je ručná. Počas zberu hrozna sa vinárstvo spolieha na tím pravidelných sezónnych pracovníkov, ktorí sa v priebehu rokov stali špecialistami. Filozofiou vinárstva je, že žiadny stroj nedosiahne také výsledky ako oko a ruka skúseného pracovníka. Zber hrozna (v závislosti od ročníka, štýlu vína a času zberu) si vyžaduje selektívny prístup. Počas sezóny robí vinárstvo po 3 zbery viniča (Auslese, Beerenauslese and Trockenbeerenauslese), v ktorých ručná selekcia zozbieranej úrody je kľúčová. Celá táto manuálna snaha je však korunovaná výsledkom – muštami správneho zloženia a aromatickosti, z ktorých dozrievajú výnimočné vína.

Markus Berres je veľmi zaujímavým a príjemným hostiteľom: nenápadný a tichý, a predsa veľmi pohostinný a priateľský. Bez problémov otvorí zo dvadsať vín až po Trockenbeerenauslese – vrchol vinárskeho oblasti z oblasti s luxusným obsahom cukrov až 310g/l.

Pre komfort konzumenta a jeho orientáciu v rizlingoch rozličnej cukornatosti vytvoril na zadnej strane etikiet tzv. Škálu sladkosti (Süsseskala) od 1 do 5. Škála je založená nie na faktickej výške zvyškových cukrov, ale na dojme sladkosti, ktorý vzniká zo symbiózy ovocnosti, kyselín a cukrov v rámci konkrétneho vína. Je to jednoduchá pomoc pre nás všetkých, ktorí nie nutne a nie vždy rozlišujeme spletitú terminológiu na nemeckých etiketách – aby sme si skrátka vybrali správne.

Vína Markusa Berresa pochádzajú z vinohradov na Ürziger Würzgarten (v preklade „záhrada s koreninami“) – parciel situovaných nad riekou Mosel pri dedine Ürzig a z parcel okolo tzv. Erdener Treppchen (= „schodíky“, ktoré vedú do svahu s vinohradom) – strmého vinohradu oproti dedinke Erden.

Vyskúšajte výnimočné vína vinárstva C. H. Berres v prevádzkach CORK. Radi vám pomôžeme… nielen s nemeckou terminológiou 🙂