Rezervujte si u nás stôl

Vyberte si pobočku

Články

  • Články
  • Andreola – tajomstvo ako robiť to najlepšie Prosecco z Valdobbiadene
arrowSpäť na všetky články

28. augusta 2017

Andreola – tajomstvo ako robiť to najlepšie Prosecco z Valdobbiadene

Majiteľ a winemaker vinárstva Andreola, pán Stefano Pola, označuje svoje Prosecco troma slovami: Unico. Eroico. Superiore. Prívlastky, ktoré znejú zvláštne, ale dokonale vystihujú jeho filozofiu a podstatu prístupu k výrobe prosecca.

Vinárstvo Andreola je situované vo zvlnenej, kopcovitej oblasti Conegliano-Valdobbiadene, pričom práve tieto dve obce vymedzujú v rámci produkcie prosecca kvalitatívne nadradenú zónu „Superiore“. Elegantné vína Andreola z tejto oblasti sa situujú ďaleko, veľmi ďaleko od banálnych spumante či frizzante z planín, ktoré sa zvyknú bežne asociovať s proseccom.

„Hrdinské“ je Prosecco Andreola zaslúžene – a to práve preto, že za kvalitou týchto vín stojí tvrdá, temer výlučne manuálna robota na úbočiach tak strmých (sklon aj 45°), že tu možno hovoriť aj o vrchárskom, horskom vinárčení. Ide o prístup plný prekážok a založený na úcte ku tradícii a terroiru. Práve vďaka nemu možno vytvoriť vína, ktoré sú originálne a dotiahnuté k dokonalosti.

Andreola sa môže pochváliť tým, že vie ponúknuť aj unikátne prosecco s magickými prívlastkami ako RIVE a CARTIZZE. A tie predstavujú vo svete prosecca jeho ultimate expression – práve Cartizze a Rive najlepšie porozprávajú o zrelosti hrozna, o koncentrácii aróm, o plnosti textúry, o poézii slnečného Veneta.

CARTIZZE: Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG tróni na vrchole hierarchie v rámci prosecca. Odkazuje na geografickú a kvalitatívnu príslušnosť daného Prosecca k iba(!) 106 hektárom tohto jediného „grand cru“ v oblasti. Situuje sa na svahoch s južnou expozíciou vo výške okolo 400 m nad morom. Vlastníkov je v tejto oblasti vyše sto. Okrem toho, že cena za hektár sa vydriapala na niečo okolo milióna eur, pointa Cartizze spočíva v tom, že cez deň sa dostane hroznu viac slnka a v noci viac chladu – dozrieva tak postupnejšie, rozvíja bohatšiu aromatiku a dosahuje vyššiu zrelosť, pri ktorej si zachováva sviežosť a kyselinky. Okrem toho, v doline, ktorá je okolo, bývali rána chladnejšie a hrozno sa tak dostávalo do vinárstiev v lepšej kvalite. Cartizze existuje temer exkluzívne vo verzii Dry, pri ktorej je obsah zvyškových cukrov v kategórii spumante najvyšší 17 – 32 g/l (v prípade Andreola ide o 26 g/l). Cartizze s nižším obsahom cukrov by bol hriech, jeho čaro spočíva v opulentnosti, v dôslednej integrácii cukrov a ich nádhernej harmónii s kyselinkami a ovocnosťou.

RIVE: Il Rive – tento pojem sa na fľašiach Prosecca objavil pomerne nedávno. V oblasti Conegliano-Valdobbiadene sa nachádza iba 43, Consorziom vyselektovaných a ohraničených, špecifických „Rive“. Slovo, ktoré v miestnom nárečí označuje vinohrady situované na strmom úbočí. V súčasnosti sa pozornosť náročných konzumentov upriamuje práve na „rive“, kde vznikajú jedinečné terroirové proseccá s osobnosťou, ktoré sú interpretáciou zvláštneho terroiru s jedinečnou mikroklímou. Zo srdca Valdobbiadene, z Rive di Soligo, pochádza MAS DE FER Extra Dry. Intenzívne Prosecco, s rozšafnými tónmi bieleho a exotického ovocia, s dotykom jazmínu a krémovým perlením.