Rezervujte si u nás stôl

Vyberte si pobočku

Články

  • Články
  • Dodržiavajte (letný) pitný režim!
arrowSpäť na všetky články

29. júna 2017

Dodržiavajte (letný) pitný režim!

CORK radí:
dodržiavajte pitný režim!

CORK varuje pred vysokými teplotami a tropickými nocami.
A preto, teraz 3 poháre krásnych Prosecco za cenu 9 eur!

Začnite s najprestížnejším Prosecco na svete, Ruggeri Argeo,
pokračujte s Vigne Antiche
a na záver si vychutnajte pohár Prosseco Andreola VÉRV.

3-krát a dosť? Vy rozhodnete, či budete pokračovať v príjemnom chladení sa.

Vedeli ste, že, víno a voda sú priatelia?
Odborníci na víno, špecialisti na pitie vína a aj my v CORK Wine Bar odporúčame ku každému poháru vypiť vždy pohár čistej vody.

Viete, aký je rozdiel medzi šampanským a proseccom?

Sekt je sýtené víno, tzn. víno, ktoré má bublinky a zvyčajne sa nazýva podľa regiónu alebo krajiny, v ktorej vzniklo. Sýtenie je vytvorené pomocou jednej z dvoch metód: šampanská metóda (Méthode Champenoise) alebo talianska metóda (Metodo Italiano), ktorá je tiež známa ako metóda Charmat-Martinotti.

Najprv víno kvasí vo fermentačných nádržiach, v ktorých kvasinky premieňajú cukor na alkohol, víno sa však fľaškuje ešte skôr, než sa tento proces úplne dokončí. Následne kvasnice vo fľašiach spracúvajú zvyšný cukor. Oxid uhličitý, ktorý pritom vzniká, nemá kam unikať a je absorbovaný vínom.

Metóda Champagne je najlepší známy spôsob na výrobu šumivých vín, vyžaduje však čas a môže byť veľmi nákladná, pretože je potrebná doba, aby víno fermentovalo v nádrži a potom znova jednotlivo vo fľašiach po dobu minimálne pätnástich mesiacov. Touto metódou sa vyrába napríklad aj španielska Cava (ale z iných odrôd viniča).

Pri hľadaní lacnejšieho spôsobu ako vytvoriť kvalitný sekt, Francúz Eugéne Charmat a nezávisle od neho v Taliansku Federico Martinotti, objavili metódu známu ako metóda Charmat-Martinotti. Týmto spôsobom sa víno transportuje z prvej fermentačnej nádrže do ďalšej uzatvorenej tlakovej nádrže, kde prechádza sekundárnou fermentáciou na vytvorenie karbonizácie. Potom sa už sýtené víno fľaškuje a dodáva na trh. Touto metódou je vyrábané talianske Prosecco.